mag ik studio verhurenWoont u in een grote stad met een universiteit? Dan is er grote kans dat er in uw omgeving studenten op zoek zijn naar betaalbare woonruimte. Wanneer u ruimte over heeft in uw huis of een heel huis in uw bezit hebt dat leeg staat (bijvoorbeeld in verband met een gestagneerd verkoopproces), dan kunt u overwegen om de studentenbevolking tegemoet te komen en tegelijk een aardig inkomen bij te verdienen door kamers of studio’s te gaan verhuren. Komt dit idee in u op, dan is het belangrijk om u het volgende af te vragen: mag ik een studio verhuren?

Wanneer mag u een studio verhuren?

De regels en voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Sinds de Leegstandswet in 2010 in werking is getreden is het eenvoudiger geworden om leegstaande koopwoningen tijdelijk te verhuren. Dit maakt de kans groter dat u in aanmerking komt voor een verhuurvergunning. Toch het antwoord op de vraag “mag ik een studio verhuren?” af van enkele factoren.

1) Het beleid van uw gemeente. Dit schrijft namelijk voor of het acceptabel is om op de door u aangegeven locatie studioverhuur te realiseren;
2) Toestemming van de bank waarbij u uw hypotheek hebt afgesloten. De bank kan bepaalde eisen verbinden aan de verleende toestemming, zoals het afdragen van huurinkomsten ten behoeve van hypotheekaflossing;
3) De omvang van de woonruimte die u in de aanbieding hebt. Er zijn namelijk enkele wettelijke vereisten waaraan een geschikte woonruimte moet voldoen. Voldoet de door u aangeboden ruimte hier niet aan, dan zult u hoogstwaarschijnlijk geen toestemming krijgen voor studioverhuur.
4) Uw eigen financiële situatie. Overleg met uw belastingadviseur of het wenselijk is om te beginnen aan studioverhuur in uw pand.

Voor meer informatie over regels en vergunningen omtrent studioverhuur kunt u terecht bij een lokale verhuurmakelaar. Om uw studio te verhuren aan (internationale) studenten kunt u terecht bij Rooming.